Klei

Pottenbakken omvat veel aspecten, van het recyclen van de grondstoffen, het gereedmaken van de klei, het samenstellen van eigen glazuren, de gevarieerde stoken, tot het schoon en veilig maken van het atelier. Alle onderdelen zijn even essentieel. In pottenbakken kan je niet haasten, het proces moet gevolgd worden.

Geduld is een schone zaak in de modder, anders moet je overnieuw beginnen.

 

Het is essentieel om fouten te maken en je te realiseren hoe bijzonder het is dat je van modder iets voor in de toekomst kunt maken. De klei verandert tijdens het bakken terug in steen, in aarde, in wat het was voor het uiteenviel en in mijn atelier terecht kwam als natte klei.

 

WERK: VAN MODDER DROMEN SCHEPPEN

In het werk dat ik maak, ga ik op avontuur in de klei. Het maken ontspant me terwijl ik me inspan. De bouw van mijn handen en de trekken van mijn karakter zijn zichtbaar op de pot. Ik laat dat graag zien, wijs het graag aan.

Wanneer de klei vorm heeft aangenomen, moet ik wachten tot de tweede stook voltooid is voordat de pot af is. Vooral in de zoutoven weet je niet hoe het idee uitkristalliseert. Dat maakt het wachten zo de moeite waard! Het proces van stoken met zout reageert op de pot en trekt een glazuur op uit de klei. Een chemisch proces. Niks meer, niks minder, alle kleuren worden uitgelicht. Als het lukt tenminste.

 

Ook in de elektrische oven is het spannend om de structuur van nieuw geworden steen te maken. Hoe glas op de pot wel of niet smelt. Waar kleur kan zijn, maar ook de suggestie van kleur.

 

Elke pot is uniek in gebruik en bewondering. Sinds de start in januari 2020 heb ik nooit eenzelfde gemaakt. Mijn hoofd zit altijd vol met ideeën. Van modder dromen scheppen. 

Je begint telkens opnieuw bij de basis en ziet de transformatie van begin tot eind, de focus op deeltjes in het midden of expres niet, een vorm banend door de weg van mogelijkheden.

 

Het werken met klei geeft een heel spectrum aan techniek in het draaien, stoken, glazuren maken, recyclen en decoreren, wat allemaal werelden zijn om in te duiken. Dit ambacht, dat van alle culturen en zo oud is als de mens, spreekt mij zo aan vanwege het onvoorspelbare karakter van alle processen. Pas nadat alle processen voltooid zijn, weet je of je ontwerp de juiste realiteit is geworden. Tot op de laatste minuut blijf ik vlinders in mijn buik voelen en kan ik alleen maar aan de tot steen geworden stukken denken.

 

VERDIEPING IN KLEI

Na een aantal cursussen te hebben gevolgd in Den Haag bij Hoeboer Keramiek, ben ik in september 2021 begonnen aan de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda. Via deze ambachtelijke opleiding maak ik kennis met alle aspecten van keramiek en de scheikunde erachter. Ook heb ik een tijdje les gegeven bij Hoeboer Keramiek, op de plek waar ik zelf begonnen ben.