FAQ

 • Wanneer wordt de shop ge-update? De shop krijgt een update wanneer ik nieuw werk heb gemaakt. Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb naast het geven van lessen in pottenbakken, workshops en het volgen van de studie aan de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda. Thuis heb ik een elektrische keramiekoven en kan ik op hoge temperaturen glazuren en ook porselein stoken. Daarnaast laat ik mijn werk stoken bij andere ateliers, zoals bijvoorbeeld voor een zoutstook in Veghel.

 

 • Wat is zoutstook keramiek? Zoutstook keramiek wordt gebakken in een gasoven waarin de atmosfeer gereduceerd kan worden. In de oven is zout toegevoegd tijdens het stoken, waardoor dit op hoge temperatuur in gasvorm door de oven gaat. Het zout komt hierbij onregelmatig tegen het oppervlak van de potten aan, waar het een chemische reactie aangaat met de klei. Er ontstaat een glazuur aan het oppervlak van de klei, zonder dat er een glazuur is aangebracht. De potten worden op hoge temperatuur gestookt, waardoor de klei verandert in steengoed. Zoutstook keramiek is heel sterk en voedselveilig. Voor het zoutstookproces is een speciale oven nodig met afzuigapparatuur. Het zout bijt de binnenkant van de oven uit. Hierdoor is de oven te gebruiken voor maar een beperkt aantal stoken. Het is een bijzondere en kostbare manier van stoken. 

 

 • Kan ik eenzelfde kopje nabestellen? De items die ik maak zijn uniek en niet reproduceerbaar. Omdat de items met de hand vervaardigd worden, zijn er altijd verschillen tussen de items. Dit is tevens het karakteristieke van ambachtelijk keramiek en geeft levendigheid en charme. Op dit moment maak ik het werk naar mijn visie en per stook. Dit betekent dat het gaat om beperkte oplage. Wanneer er een item is dat in de shop als verkocht staat, is er geen tweede maar zullen er in de toekomst mogelijk soortgelijke items beschikbaar zijn. Om op de hoogte te blijven, kunt u zich inschrijven via de nieuwsbrief. Op dit moment maak ik geen werk dat niet binnen mijn stijl past en neem ik alleen opdrachten aan die bij mijn stijl passen en mij interessant lijken.

 • Waar zijn potten van CHY te koop? De CHY items zijn voorlopig alleen aan te schaffen via mijn site in de shop. Neem contact op via de mail of het contactformulier voor CHY in expositie of opdrachten voor speciale gelegenheden en bedrijven.

 • Waar worden CHY potten gemaakt? Op dit moment werk ik vanuit mijn huis in Den Haag.

 • Kan ik vanuit het buitenland bestellen bij CHY? Mocht u geïnteresseerd zijn in verzendmogelijkheden buiten Nederland, dan kunt u een bericht achterlaten of een email sturen. We kunnen kijken wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Houd er rekening mee dat verzending buiten Nederland mogelijk meer verzendkosten met zich mee brengt. 

 • Zijn CHY potten voedselveilig? De potten van CHY zijn voedselveilig tenzij het bij een item vermeld staat dat het niet voedselveilig is. De items die ook te gebruiken zijn in combinatie met voedsel zullen uitsluitend gemaakt zijn met geschikte materialen en op de juiste manier gestookt zijn.

 • Kunnen CHY potten in de vaatwasser? In principe kunnen de meeste items in de vaatwasser, maar ik raad aan om alle CHY potten met de hand schoon te maken. Dit omdat in de vaatwasser harder gewassen wordt dan met de hand.

 • Kunnen de potten verkleuren of uitlekken? Nee, de kleuren in de glazuren zitten opgesloten achter een laagje glas. De klei is op hoge temperatuur gestookt, waardoor de klei chemisch veranderd is in steen. Dit proces heet sinteren. In deze staat is de klei niet meer vochtdoorlatend. De ongeglazuurde delen van de klei kunnen op den duur wel verkleuren als deze lang in contact staan met kleurende voedselsoorten, net als gedeelten met craquelé. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de tijd dat de keramiek in contact komt met kleurende voedselsoorten zo kort mogelijk te houden.

 • Er ontstaat craquelé in de pot, hoe kan dit? Door de spanning tussen het glazuur en de klei kunnen scheurtjes ontstaan. Dit is niet gevaarlijk als het item hoog gestookt is en de klei gesinterd is. Zeker het werk wat in de zoutoven gestookt is, is heel sterk. De laag glazuur is ontstaan in het oppervlak van de klei zonder dat deze erop ligt, wat het extra sterk maakt.

 • Kunnen de items gebruikt worden in de oven of magnetron? Nee, de items kunnen niet gebruikt worden in de oven of magnetron. Hiervoor zijn speciale kleisoorten nodig en een andere bewerking. Mocht het toch gebruikt worden in de oven of magnetron en het item lijkt onbeschadigd, dan kunnen er toch in de scherf beschadigingen optreden en kan de levensduur van het item sterk verkort zijn.